Tyttären kesäneule Persikkameri

Tyttäreni on hoikka rimpula, vartalonympärys 59cm. Vaatekoko hänellä on yleensä 120cm. Tähän neuleeseen Suvi-lankaa meni 190 grammaa.  Neule on tyttären toivomusten mukaisesti neulottu eli lyhyt malliltaan, pitsiä ja iso kaula-aukko.  Kannattaa huomioida neuloessa, että mitat kannattaa ottaa  mittoihinsa venytetystä neuleesta, koska puuvillalla on taipumus löpsähtää käytössä. Lisäksi tämä mallineule vetää neuletta tosi ruttuiseksi ja se hämää oikein koon mittaamista  Koska Tyttären käsivarret ovat niin hoikat, en tehnyt hihoille istutuksia. Tarvittaessa ne voi kyllä tehdä. En oikein pidä saumojen ompelusta, siksi tästä neuleesta on neulottavat saumat yritetty minimoida.

 

Neuloin vartalo-osan ja kaarrokkeen 3mm pyöröllä, hihat 3mm sukkapuikoilla. Isompi puikkokoko olisi voinut olla myös ok.  Neuleen mallista ja tekotavasta johtuen tätä on helppo muokata erikokoisille lapsille.

 

Mallineuletta neulotaan jokaisella kierroksella, ei välikerroksia. Mallineule on 10 silmukan levyinen:

1. kerros  *Neulo 3 silmukkaa o, lk, 2o, nosta 2 neulomatta kuin neuloisit ne oikein yhteen, neulo 1 o ja vedä nostetut  silmukat neulotun yli, neulo 2o, lk *     toista *-*

2 . kerros *3n, 70*  toista *-*

 

Vartalo-osa:

Luo 140 silmukkaa. Neulo 1 krs oikein, 2 krs nurin, 3 krs, oikein, 4 krs nurin, 5 krs oikein ja aloita Kuudennelta kerrokselta mallineuleen neulominen. Tässä koossa on neulottu 14 mallikertaa ( 10s x 14=140s).

Neulo mallineuletta niin pitkästi kuin haluat vartalo-osan olevan kainaloihin saakka. Itse neuloin 31 cm. Jätä vartalo-osa silmukoineen odottamaan hihojen neulomista.

 

Hihat:  Luo 40 silmukkaan. Voit neuloa tasona tai pyörönä. Aloita hihat kuten vartalo-osa kerrokset 1-5 ja aloita mallineule. Neulo mallineuletta noin 5cm ja tee ensimmäinen silmukoiden lisäys. Jos neulot  pyörönä, lisää 1. puikon alkuun ja 4. puikon loppuun yksi silmukka. Itse neuloin lisätyt silmukat oikein. Näin neuloen lisätyt silmukat muodostavat sileän kiilan valmiiseen hihaan.

 Jos neulot hihat tasona, tee lisäykset molemmissa reunoissa. Tee samanlaiset lisäykset  yhteensä  6 kertaa,  noin 3.5 cm välein. Lisäysten jälkeen silmukoita pitäisi olla 52. Neulo näillä silmukoilla hihoille pituutta sen verran kuin haluat, itse tein 40cm.

 Kaarroke/Raglan:

Kun olet neulonut molemmat hihat kainaloihin saakka valmiiksi, lisää ne samalle pyöröpuikolle vartalo-osan kanssa oikeille kohdilleen. Laske vartalo-osan silmukoista, että etu ja takapuolelle jää 70 silmukkaa.

Selvyyden vuoksi kannattaa ainakin aloittelevien neulojien laittaa silmukkamerkit  kappaleiden liitoskohtiin, että jatkossa neulottavat raglan-kavennukset tulevat oikeille paikoilleen.

Ensimmäiset kierrokset ovat nyt hieman (?) hankalia neuloa hihojen kohdalta, voit tarvita toista pyöröä avuksi tai sukkapuikkoja. Helpottaa kyllä kun silmukat vähenevät.

 

Nyt aletaan neuloa raglan-kavennuksia   noin 4cm ajan joka toisella kierroksella. Hihoissa neulotaan raglankavennukset yhden silmukan päässä reunasta molemmilla reunoilla, samoin vartalo-osassa.  Huomaathan jättää mallineuleesta langankierrot tekemättä raglankavennusten lähellä, että silmukat varmasti vähenevät! Kun näin on neulottu noin 4cm, aloita tekemään kavennuksia joka kerroksella.  Jatka näin noin 5-6cm. Nyt kannattaa sovittaa neuletta lapsen ylle, nähdäksesi kaula-aukon koon. Tästä eteenpäin mallineule muuttuu *3o, 3n* Toista *-* .  Lapsen hartioiden leveydestä ja haluamasi kaula-aukon koosta riippuen,  kavenna silmukoita kaarrokkeen joustin-neuleessa.

 Kun kaula-aukko on haluamasi kokoinen, päättele silmukat. Kostuta, pingota ja päättele langanpäät ja kainaloissa olevat pikku aukot.

576558.jpg

576560.jpg